Βιολογικά προϊόντα γενικά

Εισαγωγή στα Βιολογικά προϊόντα - Γενική τοποθέτηση

Τα βιολογικά προϊόντα είναι σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Τα βιολογικά προϊόντα είναι ολόφρεσκα, ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά τρόφιμα, που παράγονται από τους πιστοποιημένους γεωργούς ή αλλιώς βιοκαλλιεργητές που σέβονται το περιβάλλον, την γη αλλά και τα ζώα.

Η γενική τάση είναι συνεχώς αυξητική όσο αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, στην ευρωπαϊκή ένωση αλλά και σε όλο τον κόσμο. Όσο ο επιστημονικός κόσμος όλο και περισσότερο μας πληροφορεί για τα οφέλη που έχουμε από την κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων, είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές θα αγκαλιάζουν περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει αυστηρούς όρους κάτω από ποιες προϋποθέσεις τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα μπορούν να χαρακτηρίζονται βιολογικά ή οργανικά, οικολογικά ή bio και να φέρουν το λογότυπο της ΕΕ ή κάποιο εθνικό σχετικό λογότυπο. Τα βιολογικά προϊόντα για να γίνονται αποδεκτά ως τέτοια πρέπει να παράγονται με πρακτικές εγκεκριμένες και αυτό ισχύει και για τα μεταποιημένα προϊόντα αλλά και τα βιολογικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται εξονυχιστικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από πιστοποιημένες εταιρείες ώστε να αποκτήσουν το σχετικό σήμα. Οι αυστηροί έλεγχοι στα βιολογικά προϊόντα είναι αυτοί που μας εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή τους γίνεται με τρόπο που προσφέρει  οφέλη στο φυσικό περιβάλλον, τα ζώα, τις αγροτικές περιοχές και τέλος σε όλους τους καταναλωτές.

Ενώ η τάση είναι τα βιολογικά προϊόντα να πωλούνται είτε απευθείας από τους παραγωγούς, είτε ατομικά, είτε σε εξειδικευμένες αγορές και καταστήματα, τα βιολογικά προϊόντα μας και γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή, τα βρίσκουμε όλο και περισσότερο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε χώρους εστίασης.  Σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή των βιολογικών προϊόντων είναι η γενικότερη φιλοσοφία που διέπει τον κλάδο που συνδέεται όλο και περισσότερο με προοδευτικές απόψεις που απλώνονται από  και την υγιεινή διατροφή μέχρι την  οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.  

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΑ